Ledelsen har satt nye strategiske mål; kan kontoret være en ressurs som øker mitt bidrag?
Av Kaja Struksnæs, Arbeidsplassrådgiver
Små, bevisste handlinger i hverdagen kan ha en stor innvirkning over tid. Det er i samspillet mellom din innsats og organisasjonens rammer at de mest meningsfulle endringene skjer. Når du ser kontoret som en strategisk ressurs, og deg selv som en aktiv medskaper av organisasjonens utvikling, legges grunnlaget for en arbeidsplass som ikke bare tilpasser seg fremtiden, men som er med på å forme den.
Hver enkelte ansatt har faktisk en unik mulighet til å påvirke både egen og organisatorisk vekst gjennom strategisk bruk av arbeidsplassen. Men dette krever ofte bevisst vaneendring, noe man naturligvis ofte står overfor når man skal flytte inn i nye kontorlokaler...
...men hvordan kan du egentlig bidra?
Utviklingsmål som samsvarer med organisasjonens
Å definere tydelige mål for egen utvikling og koble dem til organisasjonens mål kan øke ditt engasjement. Du vil føle at du virkelig bidrar til virksomhetens overordnede oppdrag – noe som også er reelt. Ved å konkretisere hvordan du skal oppnå målene og identifisere områder på den fysiske arbeidsplassen som støtter tiltakene, lager du en målbar plan med gjennomslagskraft.
Vær bevisst på dine arbeidsvaner- og mønstre
Vaner former hverdagen din. Ved å identifisere hvilke fysiske miljøer på kontoret og hvilke arbeidsvaner som fremmer eller hemmer produktiviteten og kreativiteten din, kan du aktivt jobbe for å optimalisere din egen arbeidsflyt.
Arbeidsplassen som en læringsarena
Arbeidsplassen er en kilde til kontinuerlig utvikling. Ved å være nysgjerrig, stille spørsmål, søke feedback og bidra til å skape tradisjoner for dette på faste fysiske arenaer, kan du utvide din kompetanse og bidra med nye perspektiver. Deling av kunnskap internt styrker både din, kollegaers og organisatorisk utvikling.
Engasjerende kultur for forbedring
Små endringer kan ha stor effekt til sammen og over tid. Å ta initiativ til å forbedre prosesser, foreslå nye løsninger, og utfordre eksisterende praksis, bidrar til en kultur der kontinuerlig forbedring er normen. Dette krever mot til å prøve og feile, men det er nettopp i disse prosessene innovasjon oppstår. Har du en arbeidsplass som ikke nødvendigvis fremmer dette? Da kan en fin start være å diskutere temaet med din leder.
Bygg sterke relasjoner ved hjelp av arbeidsplassen
Du har kanskje lagt merke til at du samarbeider mer med de du fysisk er i nærheten av? Ved å bruke kontoret til å utfordre deg selv til å sitte i nærheten av kolleger fra ulike fagmiljøer, kan du oppnå uventede gevinster som gagner arbeidet ditt. Hvis arbeidsplassen din ikke allerede har tradisjoner eller aktiviteter som fremmer tverrfaglig samarbeid, kan dette være et godt forslag å legge frem. Ved å foreslå fysiske områder på kontoret som egner seg godt til dette formålet, gjør du det mer konkret og enklere å planlegge for. Dette styrker både relasjoner på tvers av fag og tilrettelegger for en utviklingsorientert kultur.
Utnytt ulike soner og rom som fasilitator for endring
Fysiske omgivelser påvirker hvordan vi arbeider og samhandler. Ved å bruke ulike soner og rom på nye måter, skaper vi miljøer som fremmer kreativitet, fokus eller samarbeid. For eksempel:
Åpne og lukkede samarbeidsområder: Fremmer idéutveksling og teamarbeid.
Stillerom: Gir rom for konsentrert arbeid uten forstyrrelser.
Sosiale soner: Styrker relasjoner gjennom uformelle samtaler.
Ergonomiske arbeidsstasjoner: For middels konsentrert arbeid.
Møterom og prosjektsoner: Tilpasset ulike behov for å fremme gode arbeidsøkter med samarbeidspartnere.
Kreative soner: Stimulerer innovasjon og kreativ tenkning.
I en tid med konstant endring i arbeidslivet, er det tydelig at utvikling ikke lenger er forbeholdt ledelsens strategiske beslutninger alene. Du spiller en avgjørende rolle i å forme organisasjonens fremtid. Gjennom bevisst selvledelse, strategisk bruk av arbeidsplassen og aktiv deltagelse i organisasjonens utviklingsprosesser, kan du skape en dynamisk kultur der kontinuerlig forbedring er en naturlig del av hverdagen.
Kontoret ditt er mer enn bare et sted hvor oppgaver utføres; det er en arena for vekst, samhandling og innovasjon. Ved å definere personlige utviklingsmål som speiler organisasjonens, optimalisere arbeidsvaner, utnytte arbeidsplassen som en læringsarena, fremme en forbedringskultur, bygge sterke relasjoner og bevisst bruke fysiske omgivelser som verktøy for endring, kan du bidra til å både utvikle deg selv samtidig som du styrker organisasjonens konkurransekraft og bærekraft.